วันศุกร์ที่ 1 เมษายน พ.ศ. 2559

Vat Phra Damakaja :SVETOVÉ CENTRUM PRE PROPAGÁCIU DAMAKAJI (Slovak)

Vat Phra Damakaja :SVETOVÉ CENTRUM PRE PROPAGÁCIU DAMAKAJI

Vat* Phra Damakaja je nápadom najlepšieho žiaka Kun Jaj* Čand Khonokjonga- Luangpua, ktorý bol svojim učiteľom vybraný splniť jeho misiu smerom do budúcna. Centrum sa nachádza na tisícakrovom území v provincii Patumtání, desať míľ od medzinárodného letiska v Bangkoku (Don Muang). Vat Phra Damakaja bolo formálne založené v deň Magha Puja pripadajúci na 20. februára 1970. Jeho hlavnou črtou je monumentálna svätyňa v tvare dómu známa ako “Maha Damakaja Cetija”, kde je uchovaných milión obrázkov Budhu, 300 000 vo vonkajšom dóme a 700 000 vo vnútri. Objekty obklopujúce Cetiju*sú miestom stretávania sa pre budhistov z celého sveta. Viac ako jeden milión budhistov sa zhromaždí na Cetiji počas dôležitých budhistických udalostí. Motto Vat Phra Damakaje je:" Postavte chrám tak, aby bol majestátny, kultivujte mníchov, aby boli pravými mníchmi a veďte ľudí k čestnosti."



Chrám má úžasné začiatky, ktoré sú ako vystrihnuté z rozprávkového príbehu. Začalo to iba s vlastnými úsporami Kun Jaj Čanda vo výške 3200 bahtov (160 amerických dolárov v roku 1970) a narástlo to nezastaviteľným spôsobom na najväčší budhistický chrám sveta s podobnými 160 chrámami postavenými v 33 krajinách a tento počet sa neustále zvyšuje.

Po tom čo Luangpu zomrel, Kun Jaj Čand pokračoval v propagovaní vedomostí o Damakaji v súlade s inštrukciami Luangpua. Jej učenie o meditácii Damakaja sa stalo tak populárne, že počet študentov bol väčší ako priestorové možnosti vo Vat Paknam. Medzi študentami Kun Jaji boli aj dvaja mladí muži Čajabún Sudhipol a Padej Pongsavat, ktorí sa neskôr stali Luangpor Damajajo a Luangpor Datajevo, opátom, respektíve vice-opátom Vat Phra Damakaja. Títo dvaja sú hlavnými strojcami neuveriteľného úspechu spojeného s Vat Phra Damakaja. Opát Luangpor Damajajo zasvätil celý svoj život propagácii budhizmu a učeniu vedomostí o Dhammakaya v rámci celého sveta, čím plnil misiu Luangpu Vat Paknama a jeho učiteľa Kun Jaj Čand Konokjonga. Počet jeho študentov už momentálne prekročil číslo jeden milión.


Svet bol počas štyridsiatich šiestich rokov pod vedením Luang Pora svedkom niekoľkých z najúžasnejších činov, ktoré môže človek počas svojho života dokázať. Luang Por inicioval viac ako sto projektov, ktoré aj dokončil. Tu uvedieme niekoľko príkladov:

·         Založenie centier Damakaja na celom svete. K roku 2013 bolo založených 80 medzinárodných centier v tridsiatich krajinách.
·  

       Iniciovanie masovo usporiadaných programov pre mníchov a novicov. K dnešnému dňu bolo vysvätených niekoľko stoviek tisícov mníchov v Thajsku a za morom.
        Vštepovanie ľuďom dôležitosť veľkorysosti, morálnosti a mentálnej kultivácie. Momentálne si viac ľudí uvedomuje význam cnosti a zásluhy ako kedykoľvek predtým v modernej histórii.

·   Založenie meditačných útočísk Stredná Cesta pre cudzincov. Zúčastnili sa ich tisícky ľudí z celého sveta.

     Každoročná organizácia kvízu Dáma zameraného na zvyšovanie morálnych štandardov u detí. Viac ako päť miliónov mladých ľudí každoročne participuje na tomto programe. Oni poskytujú učiteľom, študentom, zamestnancom vlády a thajským mužom a ženám tréningové programy zamerané na etiku a občianske povinnosti.

·        Spustenie televíznych programov “ Vnútorný škôlkarský sen" zameraných na verejné učenie morálky a práva Káma. Tieto programy, ktoré sledujú milióny ľudí každý deň, sa stali jednými z najpopulárnejších programov Dáma na svete.
·  Kampane Luang Pora na podporu sociálnej reformy motivovalitisícky ľudí k skončeniu s fajčením, pitím, hazardom a iným neresťami. Niektoré továrne vyrábajúce alkohol dobrovoľne ukončili svoju prevádzku ako symbol podpory pre túto myšlienku. Niektoré bary, nočné kluby, verejné domy a kasína dobrovoľne ukončili svoju prevádzku. Veľa reštaurácii a predajní súhlasilo so zastavením predávania alkoholu a cigariet. Úspech kampane Luang Pora mu zabezpečil zisk významnej ceny od Svetovej zdravotníckej organizácie OSN.

·  Iniciovanie celonárodných charitatívnych darov ponúkaných pre dva milióny mníchov v celkom Thajsku. Výťažky sú použité na zmiernenie trápenia mníchov, učiteľov, študentov, občanov a pracovníkov polície, ktorí trpia nedostatkom spôsobeným islamskými povstaniami v južnom Thajsku. Čo sa týka roku 2013, 4300 ton jedla a zásob bolo venovaných na tento účel ako aj pre obete povodní a iných prírodných katastrof v Thajsku, Mjanmarsku, Japonsku a USA.

·         Spolupráca a podpora budhistických organizácií na celom svete. Zjednodušené klasifikačné a tréningové programy pre mníchov a nováčikov v Nepáli, Indonézii, Bangladéši, Srí Lanke a Austrálii. V roku 2008 bolo Srí Lanke darovaných 222 sôch Budhu a ďalších 250 Bangladéšu v roku 2010.

   Úspech Luang Pora v týchto programoch mu priniesol niekoľko prestížnych ocenení od organizácií z celého sveta. Vat Phra Damakaja je zo strany OSN uznaný za člena NGO (mimovládnej organizácie) a má svoje miesto v rámci OSN.

   Na rozdiel od mnohých svetových lídrov, ktorí si podmanili tisíce ba až milióny ľudí na bojovom poli, Luang Por Damajajo dobíja srdcia a mysle miliónov ľudí prostredníctvom Dámy a vykonávaním dobrých skutkov. Veríme, že jeho vízia Svetového Mieru cez Vnútorný Pokoj bude jedného dňa prijatá všetkými.

Slovník
*Vat: Thajské slovo pre budhistický chrám.
*Damakaja: Systém osvietenia
*Cedija znamená "pripomenutia" alebo "pamätníky" (v sanskrite caita), sú objekty a miesta používané théravádskými budhistami na pripomenutie Gautáma Budhu.
*Meditácia Damakaja je dômyselná meditačná technika vyučovaná Luang Pu Vat Paknamom. Kun Jaj pokračovala v tradícii meditácie Damakaja a odovzdala ju ďalej svojmu študentovi, Luang Por Damajajovi, súčasnému opátovi chrámu Damakaja.

*Kun Jaj: Thajské slovo, ktorého doslovný preklad je “stará mama”. V thajskej kultúre to je srdečný a zdvorilý spôsob oslovenia ženy v pokročilom veku.